WROCŁAW PIWEM PŁYNĄCY
Od najbliższego piątku czyli 11 maja 2012 r we Wrocławiu rozpoczyna się III Festiwal Dobrego Piwa. Festiwal będzie trwał do niedzieli 13 maja.
Jak w latach ubiegłych tak i w tym miejscem spotkania będzie Centrum Kultury Zamek w Leśnicy.
Podczas Festiwalu odbędą się IX Wrocławskie Warsztaty Piwowarskie oraz konkurs piw domowych.
W tym roku piwowarzy konkurować będą w kategoriach:
- pils czeski
- weizenbock.
Myślę, że warto przybliżyć krótką charakterystykę tych stylów, bo dla większości rodaków niestety! są one całkowicie obce.
Pils czeski
Aromat: Bogaty wraz ze złożonym słodowym i korzennym, kwiatowym bukietem chmielu Saaz. Drobne przyjemne i powściągliwe aromaty diacetylu są akceptowalne, ale nie muszą występować. Inaczej czyste, brak estrów owocowych.
Wygląd: Bardzo blado złote do głęboko połyskliwego koloru złotego. Klarowność od doskonała do bardzo klarowne, wraz z gęstą długo utrzymującą się kremową pianą.
Smak:Bogaty, słodowość połączona z wyraźną miękką pełną goryczką oraz korzenny smak chmielu Saaz. Troszke Diacetylu jest akceptowalne, ale nie musi występować. Goryczka jest prominentna, ale nie nigy nie ostra, i nigdy nie pozostająca. Posmak jest zbalansowany pomiędzy słodem i chmielem. Czyste, brak estrów owocowych.
Tekstura:Średnio treściwe (aczkolwiek jeśli występuje diacetyl może wydawać się średnio pełne), średnie nagazowanie.
Ogólne wrażenie: Rześkie, wyraźne, pełne i symetryczne jednakże orzeźwiające.
Weizenbock
Aromat: Bogaty, koźlakowate melanoidy i chlebowo słodowy połączony wraz z mocnym aromatem ciemnych owoców (śliwek, suszonych śliwek,rodzynek i winogron). Umiarkowane do mocne fenole (najczęściej wanilii i/albo goździków) nadają kompleksowości, trochę aromatów bananowych i estrów może występować. Umiarkowany aromat alkoholu jest powszechny, ale nigdy nie rozpuszczalnikowy.
Brak aromatu chmielowego, diacetylu czy DMS.
Wygląd: Ciemny burszynowy do ciemny, rubinowo brązowy kolor. Bardzo gęsta, przypominająca mus, długo utrzymująca się jasno żółtobrązowa piana jest charakterystyczna. Wysoka zawartość białek wpływa na klarowność w tym tradycyjnie niefiltrowanym stylu, aczkolwiek poziom przejrzystości jest różny. Osad drożdżowy (który powinien być wzburzony przed piciem) również wpływa na klarowność.
Smak: Złożone połączenie bogatych koźlakowatych melanoid, ciemnych owoców, przyprawowych goździkowych fenoli, lekkich smaków bananowych i/albo waniliowych, oraz umiarkowane smaki pszenicy. Słodowy, chlebowy, pszenny smak jest następnie wzmocniony przez użycie słodu wiedeńskiego i/albo monachijskiego. Może mieć delikatną słodkość na podniebieniu i lekko czekoladowy charakter może czasami być wyczuwalny (aczkolwiek smaki palone są nieodpowiednie). Delikatny cierpkie cechy mogą opcjonalnie być obecne. Smak chmielowy jest nieobecny i goryczka chmielowa jest słaba. Pszenica, słód i drożdżowy charakter dominuje smak na podniebieniu, jak również alkohol pomaga zbalansować finisz. Długo leżakowane przykłady mogą przedstawiać posmaki utlenienia, jakby sherry jako jeden z elementów komplekowego smaku. Brak diacetylu czy DMS.
Tekstura: Śrenio pełna do pełna treściwość. Kremowe odczucia są typowe jak również rozgrzewające odczucia pochodzące od zawartości alkoholu. Obecność słodu monachijskiego i/oraz wiedeńskiego również nadaje dodatkowych bogatych i pełnych odczuć. Umiarkowane do mocne nagazowanie. Nigdy nie powinno wydawać się gorące czy ?rozpuszczalnikowe?.
Ogólne wrażenia: Mocne, słodowe, owocowe, oparte na pszenicy ale łączące najlepsze walory dunkelweizen i bogatą moc i treściwość koźlaka.
Podczas Festiwalu będzie mozna zdegustować ok. 122 piw beczkowych!!
Oto dłuuuga lista:
Browar kontraktowy AleBrowar zaprezentuje swoje pierwsze 3 piwa:
- Wit
- IPA
- Black IPA
Browar Amber
- Złote Lwy Niepasteryzowane
- Żywe Niefiltrowane
- Koźlak Niefiltrowany
oraz NOWOŚĆ!
- Pszeniczne Niefiltrowane
Browar Anchor:
- Liberty Ale
Browar Bernard:
- Bernard Premium Lager 12-ka jasne filtrowane
- Bernard Premium Lager 12-ka jasne niefiltrowane
- Bernard Premium Lager 12-ka ciemne niefiltrowane
Minibrowar Bierhalle:
- Jasne
- Marcowe
- Pszeniczne
Bracki Browar Zamkowy:
- Porter
- Brackie
Browar Cerna Hora:
- Moravske niefiltrowane
- Velen (pszeniczne)
- Modra Luna
- Kvasar
Browar Chotebor
- Jasne 11, 12
Browar Ciechan:
- Wyborne
- Lagerowe
- Pszeniczne
- Miodowe
- Maciejowe
Browar Czarnków:
- Proletaryat jasne
- Proletaryat ciemne
Browar Du Bocq
- Blanche de Namour
Browar Dubuisson:
- Cuvee des Trolls
Browar Eggenberg:
- Nakouřený Švihák
Browar Flying Dog:
- Snake Dog IPA
Browar Fortuna:
- Miłosław Pszeniczne
- Miłosław Pilzner
- Miłosław Koźlak
- Fortuna Wiśniowe
Browar Fuller’s:
- London Pride
- London Porter
- Honey Dew
- ESB
Browar Haust:
- Jasne 12 blg
- Blonde 16 blg
- Ciemny Bock
- Pszeniczne
Browar Herold:
- Pszeniczne
Browar Holba:
- Jasne
Browar Huyghe:
- Delirium Tremens
- Kriek Floris
Browar Konstancin:
- Żytnie niefiltrowane
- Dawne niepasteryzowane
- Czarny Dąb
- Pszeniczne
Browar Klaster:
- jasne niefiltrowane 11
Browar Kormoran:
- Warnijskie niefiltrowane
- Warnijskie miodowe
- Warmiak
- Olsztyńskie
Browar Krakonos:
- Jasne
- Ciemne
Browar Lindemans:
- Kriek
- Faro
- Apple
- Gueuze
Browar Litovel:
- Jasne
- Ciemne
- Miodowe
Browar Lwówek Śląski:
- Lwówek Książęcy Niefiltrowany
- Lwówek Wrocławskie
- Lwówek Belg
Browar Maisel’s Weisse
- Weizenbier
Browar Na Jurze
- Bursztynowe
- Pszeniczne ciemne
- Czekoladowe
- Jurajski Pils
- Jurajskie Jasne Pełne
- Miodowe
Browar Namysłów:
- Zamkowe
Browar Opat
Browar kontraktowy PINTA
- Atak Chmielu – American India pale ale)
- Dobry Wieczór (stout owsiany)
- Odsiecz wiedeńska (lager wiedeński)
- oraz 3 zupełnie nowe piwa
Browar Platan:
- Lobkowicz (jasne)
- Merlin (ciemne)
Browar Policka:
- Jasne
- Ciemne
Browar Primator:
- Primator Weizen
- Primator Premium
- Primator Premium Dark
- Primator Pale Ale
- Primator Stout
Browar Poutník
- Poutník 12%
Browar Racibórz:
- Raciborskie
- Twierdzowe
Browar Rampusak
- jasne niefiltrowane
Browar Rychnov:
- Zilvar
- Kaśtan
- Kněžna
Browar Rychtar:
- jasne niefiltrowane 12
Browar Silly
- Scotch Silly
Browar Sint Jozef:
- Limburghse Witte
- Pax Pils
- Sint Gummarus
Browar Sulimar:
- Cornelius pszeniczne jasne
- Cornelius pszeniczne ciemne
- Trybunał Trójsłodowy
- Cornelius Koźlak
Browar Svijany:
- Rytíř
- Kvasnicak
Browar Tambor:
- Tambor 11%
Browar Widawa:
- Pszeniczne ciemne
- Jasne
- Ciemne
Browar Vysoky Chlumec
- Chlumecky Vit
Browar Zamberk
- Stout
Co oprócz piwa?
- Dolnośląska Akademia Smaku zaprezentuje pokazy kulinarne.
12.05.2012, sobota, godz 14:00 - Zbyszek Koźlik i Robert Poliński prezentują:
Comber z sarny duszony w warzywach podawany w sosie z miodu i piwa
pszenicznego.
12.05.2012, niedziela, godz 16:00, Mateusz Tomaszewski i Agnieszka Hajbura-Michałowska
prezentują:
Plastry wołowiny w sosie piwno-musztardowym z knedlami.
- specjalny pokaz filmy "Postrzyżyny" według ksiązki Bohumila Hrabala, podczas seansu degustacja piwa z browaru, w którym dzieje się akcja książki.
- kurs degustacyjny serów wraz z piwem. Prezentowane będą sery Old Poland.
- stoiska z lokalnym, dobrym i smacznym jadłem. Wędliny, chleby itp.
i wiele, wiele innych rzeczy.
więcej na stronie: http://www.festiwaldobregopiwa.pl/ oraz na twarzoksiążce.
Poraz kolejny Wrocław udowodni, że jest najbardziej piwnym miastem w Polsce.
ZAPRASZAMY!!
P.S. przy okazji zareklamuję bolga koleżanki piwowara: http://kuchniapiwowarkiagi.pl/blog/
Może, którąś kobietkę natchnie aby zacząć uczyć się gotować. :)))